„Românii ne fac ruși, rușii ne fac țigani”

Primul film documentar care-i pune față în față pe români și ruși, văzuți prin ochii „moldovenilor”.

„Românii ne fac ruși, rușii ne fac țigani”

Primul film documentar care-i pune față în față pe români și ruși, văzuți prin ochii „moldovenilor”, a fost lansat luna trecută, la Iași. Filmul are la bază discuțiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obișnuiți, având ca subiect percepția acestora despre românii din România și, prin comparație, despre ruși, despre România ca țară, dar și despre Rusia și unire. Interlocutorii vorbesc din experiențele lor personale cu românii și cu rușii sau despre poveștile pe care le-au auzit în legătură cu aceștia.

Filmul reflectă o gamă largă de percepții despre noi, românii, dar și despre ruși, mult mai subtile și surprinzătoare decât ne-am fi așteptat.

Cei 10 „moldoveni obișnuiți” provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidență. Sunt și dintre cei care se declară români și vor unirea cu România, și dintre cei care se declară „moldoveni”, dar și de etnie rusă, ucraineană și găgăuză. Sunt din Chișinău și din trei raioane din centrul, nordul și sudul Republicii Moldova.

Indirect, filmul se constituie și într-un auto-portret al „moldoveanului obișnuit”, care ne ajută să îl înțelegem mai bine, dincolo de prejudecăți și stereotipii.

Realizatorul filmului este prietenul Pavel Lucescu, editorialist la Ziarul de Iași și pressone.ro, cu permisiunea căruia public acest film aici.