Plimbări sub clar de Pământ: moonwalk

Pentru că tot e apetitul mare pentru plimbări pe Lună și toți vor acolo, pe fața văzută și nevăzută a ei, am strâns o scurtă istorie video a genului.

Plimbări sub clar de Pământ: moonwalk

Pentru că tot e apetitul mare pentru plimbări pe Lună și toți vor acolo, pe fața văzută și nevăzută a ei, am strâns o scurtă istorie video a genului.

Moonwalk sau backslide este o tehnică de dans care dă iluzia că dansatorul pășește înainte, dar, de fapt, se deplasează înapoi, impresia fiind aceea că persoana învinge gravitația sau levitează.

Există două tipuri distincte ale mișcării: unul executat foarte rapid, lăsând impresia că dansatorul se învârte în cerc, și altul, executat mult mai încet, într-un stil căruia i-am putea spune „plutitor”. Alte variante moonwalk includ sidewalk sau side glide, în care dansatorul alunecă lateral, și spotwalk, în care dansatorul execută moonwalk pe loc.

Dansul a câștigat popularitate în întreaga lume grație lui Michael Jackson, care l-a executat în timp ce interpreta Billie Jean, într-un show din martie 1983.

PRECURSORI

Deși se spune că rădăcinile dansului sunt de căutat undeva în anii 1920, moonwalk a fost consemnat la începutul aniilor 1955, executat de Bill Bailey:

Printre precursorii Regelui Pop se numără mimul francez Marcel Marceau:

David Bowie, probabil primul rocker care a executat mișcarea:

James Brown, care a folosit mișcarea în 1965, în timpul interpretării șlagărului I Got You (I Feel Good) și în filmul The Blues Brothers, din 1980:

Și Timothy „Popin Pete” Solomon, de la Electric Boogaloos, care execută mișcarea într-un clip al celor de la Talking Heads:

Suspectați de  proto-moonwalk sunt: Fred Astaire, Buck&Bubbles, Cab Calloway, Frații Clark, Sammy Davis jr., Daniel L. Hayes, Rubberneck Holmes, Patterson&Jackson, Eleanor Powell, Bill Robinson, Three Chefs, Tip, Tap, and Toe și Earl Snakehips Tucker. Îi puteți vedea pe toți în selecția de mai jos:

În fine, i-am putea adăuga aici și pe genialii Charles Chaplin și Buster Keaton:

Cei din urmă sunt însă cei dintâi: primul care a executat mișcarea este probabil manakinul cu șapcă roșie, o specie de pasăre din America Centrală. Priviți-l, ar putea da lecții la oricare din vedetele de mai sus:

Mai multe despre toată povestea, AICI, AICI și AICI.