Jurnal de pandemie: Budapesta, 4 mai

Coronavirusul în fotbalul din Ungaria.

Jurnal de pandemie: Budapesta, 4 mai

Arenă, teren, jucători, o minge și două porți. Sirene, vuvuzele, mulțime exaltată, toți așteaptă ceva. Se aude fluierul arbitrului, este unul dintre momentele în care milioanele de spectatori atât din lumea virtuală, cât și fanii care au prins locuri pe stadion își pun toate speranțele în eroii lor (apărători, fundași, mijlocași, atacanți si portarul) Cred că acest moment, care durează probabil doar câteva secunde, nu se poate descrie prin cuvinte, ci doar simți.

Cuvântul Gol a fost transpus din sport în lumea reală. Martie 2020 - gol în magazine, gol pe străzi, gol în birourile companiilor, gol pe terasele care mai odinioară erau pline de turiști, gol pe malul Dunării, gol prin autobuze.

Un gol imens al răbdării și al tăcerii. Nu mai ai unde să strigi sensul bucuriei din Gooool. O perioadă extrem de grea și pentru cluburile de fotbal care, în așteptarea unor recomandări UEFA, sunt forțate să reducă din remunerația jucătorilor de la 20% spre 40%.

Toată lumea a luat o pauză forțată de la antrenamente, începând cu 16 martie. Nimeni nu știe nimic despre probabila dată când va putea fi reluat sezonul.

Acum, toate cluburile din prima și a doua divizie a Ungariei sunt în carantină, iar pierderile financiare sunt enorme. Cu siguranță va fi necesară o perioadă destul de lungă pentru redresarea financiară, dar și a condiției fizice a sportivilor, deloc ușor de recuperat după această pauză în care antrenamentele au fost sistate și ele.

Guvernul maghiar a impus sportivilor să respecte cu strictețe toate regulile privind carantina, iar jucătorilor veniți din alte țări li s-a interzis să părăsească Ungaria. Și aici, precum pretutindeni, s-a lăsat cu amenzi. Iasmin Latovlevici și George Grozav au încălcat condițiile de carantină deplasându-se către România fără permisiunea clubului. În urma acestui incident, clubul a reziliat contractul cu fotbaliștii români.

Deși majoritatea cluburilor sportive au fost faultate rău, unele dintre ele au decis să nu se izoleze, ci sa acționeze altfel. Astăzi poți urmări cum marii jucători și antrenori din fotbal dau sens din nou cuvântului GOL.

Conducerea, jucătorii și antrenorii de la Ferencváros au donat suma de 40 000 de euro către două spitale din Budapesta.

Budapest Honvéd FC s-a alăturat mișcării “ETESD A DOKIT!” (Hrănește doctorul) campanie inițiată de „Easy Wine Budapest”, care livrează, din fondurile strânse în cadrul acestui program, băuturi răcoritoare, cafea, legume, fructe, pizza și alte produse alimentare la spitale, pentru personalul medical. Aici puteți afla mai multe despre campania socială.

Dávid Zalai (MTK Budapesta), împreună cu Ádám Bogdán (Hibernian FC) și Lajos Hegedüs (Academia Puskás) au demarat o campanie amplă pentru strângere de fonduri în numele spitalului St. László, care primește pacienți cu coronavirus. Campania lor și-a propus să adune 25 000 000 HUF, cam 70 000 de Euro, până pe 24 aprilie 2020, la miezul nopții. Cum decurge campania sputeți urmări aici.

Impresionant este și exemplul fostului antrenor de la Zalaegerszeg, Barna Dobos, care a fost demis în februarie 2020. Barna poate fi văzut zilnic într-o farmacie din Dunăújváros. Puțină lume știa că cunoscutul antrenor are și pregătire în domeniul farmaceuticii.

De asemenea, este extrem de interesant să vezi cum lumea fotbalului participă cu cei mai buni jucatori la Campionatul Global de combatere a Covid 19.

În această perioadă de două luni, alegerea a fost una din cele mai importante teme:

  • alegerea să te implici
  • alegerea să stai acasă și să îi protejezi pe alții
  • alegerea să împărți mâncare pentru oamenii străzii

Alegerea de a împărți și de a dărui implică decizia ta de a nu rămâne un simplu privitor, care probabil, peste 20 de ani, va putea da și alt răspuns pe lângă de clasicul „am salvat lumea stând izolat între patru pereți”.