Între astrele muzeelor

ASTRA a câștigat marele premiu European Museum Award, adică Oscarul în domeniu. Un interviu cu directorul muzeului.

Între astrele muzeelor

ASTRA a câștigat marele premiu European Museum Academy. Un fel de Oscar în domeniu. L-am întrebat pe domnul Ciprian Anghel Ștefan, directorul muzeului, dacă e voie cu interviul. Mi-a spus: „Cum să nu!” Așa că i-am trimis, by email, câteva întrebări. Răspunsurile, mai jos: ce înseamnă acest premiu, ce a făcut diferența, cifre & more.

Ce este European Museum Academy?

European Museum Academy (EMA) este o organizație cu adevărat europeană, mai ales prin faptul că ea este înregistrată ca fundație în Olanda, dar are reprezentanți din toată Europa. Spre exemplu, președintele se regăsește în Slovenia, directorul în Italia, iar coordonatorul de activități, în Anglia. Vorbim despre un for cultural dinamic și orientat spre proiecte sustenabile, de viitor, menite să stimuleze gândirea inovatoare în muzeele europene.

European Museum Academy încurajează practicile inovatoare în muzee, dar și promovarea dialogului cultural prin schimburi de experiențe la nivel european. Anual, EMA oferă oportunități de formare și activități academice în toate domeniile legate de muzee și patrimoniu.

Ca o analogie, Premiul Luigi Micheletti este un fel de Oscar din industria cinematografiei mondiale. Vorbim despre premiul european pentru muzeele inovatoare și una dintre activitățile de frunte ale Fundației Luigi Micheletti. Candidații sunt fie muzee noi, înființate pentru prima dată în ultimii doi sau trei ani, fie muzee mai vechi, care au fost remodelate substanțial sau s-au mutat în spații noi în aceeași perioadă.

Dincolo de satisfacția momentului, ce înseamnă, de fapt, acest premiu

Este un premiu care ne motivează și ne responsabilizează în egală măsură. Este clar că nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate și pe proiectele sustenabile cu care am obișnuit publicul. Trebuie acum să ne continuăm demersurile pe care le-am început, dar și să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în plan.

Cum au fost evaluate muzeele?

Criteriile sunt concentrate pe acele aspecte ale unui muzeu care, pe lângă nivelul ridicat al calității expozițiilor, colecțiilor, obiectelor și clădirilor de patrimoniu etc., contribuie în modul cel mai direct la atragerea și satisfacerea vizitatorilor peste așteptările lor. Aici, un rol foarte important îl are și comunicarea cu publicul vizitator prin mass-media și social-media.

Formatul premiului Luigi Micheletti are două caracteristici principale: 1. extinderea muzeului cu exemple concrete de proiecte inovatoare și creative, dar și interpretări ale colecțiilor și 2. implicarea activă în dezvoltarea fenomenului cultural.

Ce a făcut diferența?

Judecătorii care au decis ca noi să luăm anul acesta premiul Luigi Micheletti au spus așa: ,,Muzeul ASTRA este profund implicat în legătura cu diferitele etnii, minorități și poveștile lor. Instituția depune un efort mare în completarea acestui lucru cu festivități, piese de teatru și demonstrații. Proiectul Patrimoniu Deschis este un excelent exemplu al importanței colaborării dintre instituțiile culturale din diferite țări și poate fi un pol în dezvoltarea tuturor partenerilor și a lumii muzeelor ​​ca atare.

Astfel de bune practici se pot obține doar cu finanțare corespunzătoare, desigur. ASTRA este un proiect inovativ, creative, un muzeu viu în aer liber, organizând colecția sa uriașă și bogată într-un mod care evidențiază astăzi fapte precum migrația, durabilitatea și biodiversitatea. Felicitări pentru ceea ce s-a obținut până acum și așteptăm cu nerăbdare să vedem și mai multe inovații în viitor!”

Spuneți-mi un proiect important al muzeului din ultimii ani?

ASTRA Multicultural. Prin intermediul unui eveniment de amploare națională și internațională, Muzeul ASTRA readuce în atenția publicului patrimoniul cultural multietnic din România. Anual, timp de o săptămână, sunt organizate seminarii științifice, meșteșuguri, obiceiuri, ateliere interactive, muzică, dans și ateliere gastronomice cu rețete tradiţionale. La ASTRA Multicultural sunt prezenți, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de români, sute de sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucrainieni.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă un director de muzeu din România? Ce e musai de schimbat în sistem?

Legea muzeelor si colecțiilor, legea patrimoniului, dar e nevoie mai ales de conștientizarea factorilor decizionali la nivel central de importanta socio-economică a muzeelor pentru societate.

Dacă mâine v-ar ruga Papa de la Roma să îl duceți, în weekend, să vadă un muzeu din România, altul decât ASTRA, ce muzeu ați alege?

Muzeul Brukenthal.

Dar din lume?

Jamtli Museum din Orstersund, Suedia.


Muzeul ASTRA se află în subordinea Consiliului Județean Sibiu și are un buget anual de peste 25 000 000 de lei. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. În perioada 1 ianuarie – 16 decembrie 2018, Muzeul ASTRA a înregistrat 621 695 de vizitatori/beneficiari de programe culturale. O creștere de aproximativ 5% față de anul precedent, când au fost 594 630 de vizitatori.

Ciprian Anghel Ştefan (n. 1983) a urmat cursuri de teologie, istorie, arheologie, arhitectură tradiţională şi patrimoniu la Universitatea de Vest din Timişoara (2001-2005) și s-a specializat în management şi muzeologie (2008-2011), primind atestatul de muzeograf. Își începe activitatea la ASTRA în iunie 2005, iar din 2014 este Directorul General al instituției.